Zob ali implantat?

“Kaže, da dobri stari zobozdravstveni standardi izginjajo, saj zobozdravniki ruvajo zobe, katerih korenine bi se dalo pozdraviti in popraviti,” pravi Webber. “Ohranjanje zoba je zelo težko tehnično opravilo. Alternative, kot so implantati, so lahko ravno tako zapletene, vendar so nekaterim zobozdravnikom ljubše, saj prinašajo večji dobiček. Zakaj bi nam izruvali zob v katerem koli drugem primeru kot le takrat, ko je to zadnja rešitev? Če greste v bolnišnico z zlomljeno nogo, vendar ne pričakujete, da boste domov odšli z leseno, ne?”

The Times, 1. junij 2010

Uspešnost koreninskega zdravljenja v specialistični ambulanti je več kot 90-odstotna, zato vnetje ali odmrtje zobne pulpe (mrtev zob) ali periapikalno vnetje (granulom) niso utemeljen razlog za izpuljenje zoba.

Primerjava uspešnosti koreninskega zdravljenja zoba in implantatov

Strokovna javnost je dosegla soglasje, da je ohranitev (zdravljenje) naravnega zoba utemeljena, dokler zob lahko ostane zdrav in funkcionalen. Včasih lahko govorimo le o 5, 10 ali 15 letih, a to so leta, ki premostijo čas do naslednjega zdravljenja. Dejstvo je, da ima vsako zdravljenje določen rok trajanja, to velja tudi za implantate. Izkušnje kažejo, da velika večina pacientov meni, da so implantati za zmeraj. Toda vse se enkrat pokvari; vprašanje je le, kdaj.

Izsledki raziskav, objavljenih v uglednih svetovnih strokovnih revijah, kažejo, da je uspešnost koreninskega zdravljenja s sodobno tehnologijo primerljiva z uspešnostjo implantata.  Avtorji se strinjajo, da je za zob, ki ima zdrava obzobna tkiva in dovolj ohranjeno zobno krono, koreninsko zdravljenje najbolj utemeljena možnost. Pri odločitvi o možnosti izdrtja takega zoba in nadomestitvi z implantatom je smiseln razmislek o mogočih zapletih implantacije, kot so izpad implantata po vstavitvi, dodajanje umetne ali lastne kosti za doseganje ustrezne kostne osnove, estetika in vzdrževanje zdrave dlesni ob implantatu, obravnava kostnega defekta po zaključeni življenjski dobi in izpadu implantata …

Visoka uspešnost koreninskega zdravljenja in možnost nadomeščanja zob, ki jih ni mogoče ali smiselno zdraviti z implantati, pomenita velik napredek v kvaliteti zobozdravstva. Če velja, da vseh zob ni mogoče (ali ni smiselno) zdraviti, velja tudi obratno: zoba, ki ga je mogoče ozdraviti, ni smiselno nadomestiti z implantatom.

Viri:

  1.  Y.-L. Ng et al. Outcome of primary root canal treatment: systematic review of the literature Part 1. Effects of study characteristics on probability of success. International Endodontic Journal 40, str. 921939, december 2007.
  2. Alley B et. al. A comparison of survival of teeth following endodontic treatment performed by general dentists or by specialists. Oral Surg. Oral Med. Oral Pathol. Oral Radiol. Endod. Vol. 98, No. 1., julij 2004.
  3. Torabinejad M, Anderson P, Bader J et al. Outcomes of root canal treatment and restoration, implant-supported single crowns, fixed partial dentures, and extraction without replacement: a systematic review. J Prosthet Dent 2007; 98:285283.